fbpx

İmplantasyon Nedir? Yerleşme Kanaması Neden Olur?

Embryo, yumurta ve spermin tüplerde döllenmesi ile oluşmakta ve yaklaşık 3-4 gün tüplerde kaldıktan sonra blastokist aşamasında rahime geçerek rahim iç tabakası olan endometriuma tutunmaya çalışmaktadır. Eğer embryo ve endometrium arasındaki ilişki iyi olursa embryo endometriuma yapışmakta ve devamında invazyon dediğimiz mekanizma ile iç tabakalara doğru iyice yerleşmekte böylece rahimde gebelik oluşmaktadır. İşte bu embryonun endometriuma yapışarak içeriye doğru yerleşmesine implantasyon adı verilmektedir.

Yerleşme Kanaması Neden Olur?

Embryo endometriuma invaze olurken yani iç tabakalara doğru yerleşirken küçük kan damarları açılarak leke tarzı kanamalar olabilir ve bunlara genellikle yerleşme kanaması adı verilir. Bu kanamalar leke tarzı ve pembe-kırmızı renkte, sürüntü vasfındadır. Adet gibi ped kirletir tarzda bir kanama beklenmez.

Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması Arasında Ki Farklar Nedir?

Yerleşme kanaması leke tarzındadır ve 1-2 gün sürer, sürüntü vasfındadır, ağrısızdır. Adet kanaması ise leke tarzında başlar ama zaman içerisinde günde 1-2 ped kirletecek şekilde miktarı artar, en az 2-3 gün sürer ve ağrılı olabilir.

Gebelikte Kanama olur mu?

Normalde bir gebede kanama olmaz. Eğer leke tarzında kanama varsa bu hormonlardaki düzensizliğe bağlı olabilir, gebelik kesesi çevresindeki kan birikimlerine bağlı olabilir ki bunlar gebelik kesesi büyürken etraftaki küçük kan damarlarının yırtılması ile oluşur, ya da bazen rahim ağrı açılmaları ya da ileri gebelik haftalarında plasenta dediğimiz bebeğin eşinin aşağıda yani rahim ağzına yakın yerleşmesi sonucu olmaktadır. Yani bir gebede kanama varsa mutlaka sebebi araştırılmalıdır. Bazen de çok erken dönemde henüz gebelik kesesi görülmeden kanda gebelik tespit edildikten sonra kanamalar olduğunda kimyasal gebelik ya da dış gebelik karşımıza çıkabilir. Bunlardan dış gebelik tehlikeli olabilir ve erken teşhis edilmesi hayat kurtarır. Bu nedenle gebelik testi pozitif tespit edildikten sonraki her kanama önemsenmeli ve sebebi ortaya konulmaya çalışılmalıdır.

Tüp Bebek Gebeliklerinde kanama olur mu?

Tüp bebek tedavilerinde hormonal ilaçlar kullanıldığı için gebelik oluştuğunda bu ilaçların dozlarını ayarlamak gerekir, aksi durumda lekelenmeler ya da gebelik kesesi çevresinde kan birikimleri olabilir. Genellikle bunlar özellikle progesteron içeren ilaçların uygulanması ile sona erer fakat bebeğin geliştiğini ve kalp atımını görmek için mutlaka ultrasonografi ile değerlendirilmelidir .

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram