Kadın Genital Organ Anomalileri Ve Tüp Bebek
Kadın genital organlarının doğuştan olan anomalileri çeşitli jinekolojik sorunlara ve gebelik problemlerine yol açabilir. Bu anomaliler hafif düzeyde olabildiği gibi çok ciddi düzeyde de olabilir. Basit rahimde çentiklenmeden kızlık zarının tamamen kapalı olması ya da çift rahim gibi ciddi anomalilere kadar farklı şekillerde karşımıza çıkabilir.
KADIN GENİTAL ORGAN ANOMALİLERİ NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇMAKTADIR?
Adet düzensizlikleri, adetlerde ağrı, tekrarlayan gebelik kayıpları, erken doğum, gelişme geriliği, makat doğum, gebelikte kanama, plasenta yapışma anomalileri, infertilite, ilişkide zorlanma ve ağrı gibi çeşitli klinik durumlar ve şikayetler oluşturabilir.
KADIN GENİTAL ORGAN ANOMALİLERİ SIKLIĞI NEDİR?
Genel olarak kadınların %5’inde görülmektedir. Tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda %10 oranında görülebilirken erken doğum yapanlarda %25 oranında bu anomaliler eşlik edebilir. Kadın genital organ anomalileri genellikle gebelik oluşumuna engel olmamakta, oluşmuş bir gebelikte düşük, erken doğum gibi sorunlara yol açmaktadır.
KADIN GENİTAL ORGAN ANOMALİLERİ HANGİLERİDİR?
Rahimin tamamen gelişmediği uterus agenezisi en şiddetli anomalidir.
Rahimin tek tarafının geliştiği uterus unikornus denilen anomalide rahim normalden ufak olup gebelikte düşük ve erken doğum riski olabilir.
Çift rahimin geliştiği uterus didelfis anomalisinde rahim kanallarında birleşme yetersiz olup rahim tavşan kulak şeklindedir. Bu anomalide de erken doğum riski olabilir.
Rahmin birleşmesinde kısmi problem olan uterus bikornis anomalisinde, rahmin ortasında bir basıklık vardır ve rahim kalp şeklindedir. Bu anomali de yine gebelikle ilgili problemlere yol açabilir.
Rahmin ortasında embryolojik hayatta var olan duvar bazen gerilemez ve rahim ortasında perde olarak kalabilir, bu anomaliye uterus septus adı verilmektedir. Bu anomali en sık düşüğe sebep olan rahim anomalisidir. Histeroskopi dediğimiz endoskopik yöntem ile tedavisi mümkündür.
Kizlık zarının kapalı olması, vajinada bölme olması gibi durumlarda da şiddetli kasık ağrıları, adet sancıları ve ilişkide zorlanma olabilir. Bu anomalilere jinekolojik muayene esnasında tanı koymak mümkündür ve tedavisi kolaydır.
KADIN GENİTAL ORGAN ANOMALİLERİNİ NASIL TEŞHİS EDERİZ?
Jinekolojik muayene, ultrasonografi, 3 boyutlu ultrasonografi, rahim filmi (HSG), MR görüntüleme ve laparoskopi ya da histeroskopi gibi yöntemler ile tanıyı koymak kolay ve mümkündür.
KADIN GENİTAL ORGAN ANOMALİLERİNİN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜDÜR?
Bu anomaliler şikayet oluşturursa tedavi edilmelidir. İlişkide zorlanma ya da ağrı, şiddetli kasık ağrısı, adet sancısı, infertilite, önceki gebeliklerde düşük ya da erken doğum öyküsü varlığında tedavi mutlaka önerilmelidir. Bu anomalilerin tedavisinde sıklıkla endoskopik yöntemler kullanılmaktadır. Laparoskopi ve histeroskopi tedavide kullanılan endoskopik yöntemlerdir.
SONRADAN OLUŞAN KADIN GENİTAL ORGAN ANOMALİLERİ VAR MIDIR?
Rahim içi yapışıklıklar, rahim içinde myom ya da polip gibi yer kaplayan yapıların varlığı sonradan oluşan rahim anomalileridir. Bu anomaliler geçirilmiş ameliyatlara, rahime yönelik yapılan müdahalelere ve hormonal değişimlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
SONRADAN OLUŞAN RAHİM ANOMALİLERİ İNFERTİLİTE SEBEBİ MİDİR?
Özellikle rahim içi yapışıklıklar gebelik oluşumunu engelleyebilir, rahim iç duvarı olan endometriumun ince kalmasına neden olabilir. Bu nedenle yardımla üreme tedavileri öncesinde şüphe varsa histeroskopi yapılarak rahim içinde patoloji olup olmadığı araştırılmalıdır. Polip veya myom gibi yer kaplayan yapılar da histeroskopi esnasında temizlenmelidir. Daha önce başarısız tüp bebek tedavileri olan çiftlerde yeni bir tedavi öncesi rahim içerisinin ofis histeroskopi dediğimiz anestezi gerektirmeyen bir işlemle kontrol edilmesi tedavi başarısını arttırabilir.