fbpx

Myomun İlaçla Tedavisi Var Mıdır?

Myom rahim kasından kaynaklı iyi huylu bir tümördür. Genellikle kansere dönüşmez fakat takibi önemlidir. Hızlı büyüyen myomlar kötü karakter taşıyabilir ve ameliyat ile alınması gerekir. Myom kadınlarda en sık görülen jinekolojik problemlerin başında gelir. Kasıklarda ağrı, adetlerde düzensizlik veya yoğun adet görülmesi, ara kanama gibi şikayetlere sebep olmakta ise de bazen de hiç bir şikayet oluşturmayabilir ve rutin jinekolojik muayene esnasında yapılan ultrasonografide tespit edilebilir.

Peki hangi myom tedavi gerektirir? Myomun tedavisinde temel kriter oluşturduğu şikayettir. Örneğin yoğun adet kanaması nedeniyle yapılan değerlendirmede myom tespit edilmiş ise ve hastada kansızlık gibi durumlara da yol açıyorsa tedavi edilmelidir. Öte yandan şikayet oluşturmayan ya da ara kanama gibi daha hafif şikayetlere sebep olan myomların varlığında tedavi kişiselleştirilmelidir. Bu gibi durumlarda tedavi uygulamadan 4-6 aylık aralarla takip de etmek mümkündür. Bazen de şikayet hafif kasık ağrısı iken yapılan değerlendirmede çok sayıda ve 4-5 cm üzerinde myomlar tespit edilmiş ise ve kadın yaşı 40 üzeri ise çocuk istemi de yok ise myomları ameliyat ile almak iyi olacaktır.

Peki myom tespit edilen bir kadında ilaç tedavisi uygulanabilir mi? Myomun küçülmesine ya da yok olmasına yarayan ilaç var mıdır?

Maalesef myomların ilaçla tedavisi henüz mümkün değildir. Bazı aylık iğneler ile myomlar bir miktar küçülebilirse de tamamen kaybolmaz ve çoğunlukla iğne tedavisi bitiminde tekrar eski boyutuna gelebilir. Fakat ilerleyen yıllarda bir takım ilaçların myomu ufaltabileceğine dair çalışmalar vardır. Bu ilaçlarla ilgili yan etkilerin fazla olması ve pahalı olması kullanımını yaygın hale getirememektedir.

Myom şikayet oluşturuyorsa veya boyutu büyük ise ya da çok sayıda ise ameliyat ile alınması tedavide temel yaklaşımdır. Ameliyatın laparoskopik olarak yapılması iyi olacaktır. Günümüzde laparoskopik cerrahi neredeyse tüm kadın hastalıklarında kullanılmaya başlamıştır. Myomlar da göbekten girilen bir kamera yardımı ile ufak deliklerden küçültülerek çıkarılabilmektedir. Laparoskopi sonrası ağrı ve dikiş daha az olmakta, hasta günlük yaşantısına daha çabuk dönebilmektedir.

Peki hangi büyüklükteki myomu tedavi edelim? Ya da çok sayıda derken kaç tane myom varsa tedavi edelim?

Burada ifade edilecek net rakamlar olmamakla birlikte 4-5 cm üzeri ve 3’ün üzerindeki myomlar diyebiliriz. Tabii bu rakamlar kadının şikayeti, yaşı ve çocuk istemi olup olmamasına ve myomun rahimdeki yerleşim yerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Özetlersek myomlar çoğunlukla takip gerektiren ve ilaçla tedavi edilmeyen iyi huylu kitlelerdir. Takip sırasında büyüyen myomları ameliyat etmek gerekir. Ameliyat tekniği laparoskopi olmalıdır. Kadının şikayetine, yaşına ve myomların yerleşim yeri, sayısı, boyutu gibi özelliklerine göre ameliyat kararı verilmesi yerinde olacaktır.

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
5 2 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram