fbpx

Adenomyozis Kimlerde Görülür?

Adenomyozis genellikle 40-50 yaş grubunda görülmektedir. Sıklıkla daha önce doğum yapmış kadınlarda görülmektedir. Ama endometriozis ile de sık birliktelik gösterdiği için çocuk istemi ile başvuran endometriozis hastalarında da adenomyozis görülmektedir. Yani endometriozis olgularında adenomyozis daha sık görülür.

Endometriozis dokusu vücudun farklı yerlerinde yerleşebilmektedir; yumurtalıkta yerleştiğinde endometrioma yani çikolata kisti adını almakta iken rahim kasında yer aldığında adenomyozis olarak isimlendirilmektedir. Adenomyozis, endometriozis dokusunun rahim kasında yerleşmesidir.

Her ay endometriozis dokusu hormonal değişimlere bağlı olarak adet görüldüğündeki gibi kanar ama bu kan dış ortama dökülemediğinden rahimin kas lifleri arasında hapsolur, her ay kanamaya bağlı olarak zamanla rahimde kitleye yol açar, böylece rahimde irileşme ve çoğunlukla adetlerde ağrı yapar. Rahim kası içerisindeki endometriotik dokunun her ay kanaması nedeniyle rahim kası düzenli kasılamaz ve bu nedenle adet kanamalarının aşırı ve uzun süreli olması, ara kanamalar gibi şikayetlere sebep olur.

Adenomyozis İçin Kimler Risk Altındadır?

Adenomyozis daha önce myom ameliyatı, sezaryen, kürtaj, parça alma gibi işlemler geçiren, endometriozis için genetik yatkınlığı olan kadınlarda daha fazla görülmektedir. Rahime yönelik cerrahi müdahaleler esnasında rahim iç tabakası olan endometrium dokusu rahim kasına ekilerek endometriozis için genetik yatkınlığı olan ya da bağışıklık sisteminde farklılık olan kadınlarda adenomyozis gelişmesine yol açabilir. Adenomyozis gelişmesinde farklı teoriler olmakla birlikte adenomyozisin estrojen bağımlı bir hastalık olması, myom ve endometriozis gibi estrojen bağımlı diğer hastalıklarla birlikte daha sık görülmesi nedeniyle özellikle endometriozis olguları adenomyozis gelişmesi veya varlığı için risk grubundadır.

Adenomyozis İçin Bir Tarama Testi Var Mıdır?

Maalesef adenomyozis için bir tarama testi yoktur. Bazen hiçbir şikayete sebep olmasa da genellikle adet sancısı, adetlerin yoğun ve uzun olması, ara kanama yapması nedeniyle bu şikayetleri olan tüm kadınlar ultrasonografi ile adenomyozis varlığı da akılda bulundurularak değerlendirilmelidir.

Özetle, adenomyozis 40 yaş sonrası, daha önce rahime yönelik cerrahi müdahale yapılmış olan, endometriozis ya da myomu olan kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir.

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram