Adenomyozis Teşhisi Nasıl Konur?
Öncelikle jinekolojik muayene esnasında elle yapılan palpasyonda rahim yumuşak ve hassas olabilir, muayene esnasında hasta ağrı ifade edebilir. Ardından yapılan vaginal ultrasonografide rahim normalden iridir, rahim kasında küçük kistik yapılar ya da çizgisel görüntüler izlenebilir, bariz bir myom olmamakla birlikte rahim kasında myom benzeri bir görüntü olması adenomyozis için tipiktir.
Beraberinde yumurtalıklarda endometrioma yani çikolata kisti görülmesi rahimdeki bu görüntünün adenomyozis olduğunu kesinleştirir çünkü endometriozis ve adenomyozis birlikte sık görülmektedir. Eğer yumurtalıklarda endometrioma yok ise rahimdeki görüntüyü netleştirmek için MRI yapılabilir ve MRI ile adenomyozis tanısı kesinleştirilebilir, adenomyozis tanısında MRI çok duyarlıdır yani tanıyı kesinleştirir. Adenomyozis tanısında kan testilerinin yeri yoktur. Yani hiçbir kan testi adenomyozis teşhisi için faydalı değildir.
Adenomyozis Teşhisi Konulduğunda Endometriozis Tedavisini Etkiler Mi?
Aslında endometriozis olgusunda adenomyozisin de varlığının ortaya konulması tedavi yöntemini hastanın şikayetine göre şekillendirir. Çocuk sahibi olmak isteyen bir hastada adenomyozis varlığı tedavi yaklaşımını ve tedavi başarısını etkileyebilir. Öte yandan adetlerinde sorun olan bir kadın çocuk da istemiyorsa adenomyozis varlığı önemli olmayabilir, endometriozis tedavisinde kullanılan ilaç tedavileri veya ilaçlı spiral hem endometriozis hem de adenomyozis tedavisinde kullanılmaktadır.
Adenomyozis teşhisinde öncelikle hastanın şikayetlerine göre adenomyozis şüphesi oluşur. Yapılan ultrasonografide rahimde izlenen bazı görüntüler adenomyozis için tipiktir ve özellikle yumurtalıklarda endometrioma yani çikolata kisti de varsa adenomyozis tanısı kesinleşir. İleri tetkik ve görüntülemeye gerek olmaz. Adenomyozis tanısında kan testlerinin yeri yoktur.