Adet Düzensizliğinin Sebepleri Nelerdir? Kısırlığa Yol Açar Mı?
Adet düzensizliğinin sebepleri, adetler 21 günden daha sık ya da 35 günden daha uzun aralıklarla olduğunda ya da ara kanamalar varsa bu durumu adet düzensizliği olarak ifade etmekteyiz. Bir kadında adet döngüsü ortalama 28-30 günde bir olmaktadır fakat 21-35 günde bir adet olunması da normal olarak değerlendirilebilir. Yani 21 günde bir ya da 35 günde bir adet oluyorsa bir kadın ve adet ritmi hep bu şekilde ise bu bir patolojiye işaret etmemektedir. Tabii yapılan jinekolojik muayene ve ultrasonografisinde altta yatan bir patoloji olmadığını ortaya koymak iyi olacaktır.
Ergenlik dönemindeki genç kızların adet görmeye başladıktan sonraki 2-3 yıllık dönemde adetleri düzensiz olabilir, sıklıkla bu durum bir patolojiye bağlı değildir. Fakat beraberinde adet ağrısı varsa veya aşırı kanamalar ile kansızlık da eşlik ediyorsa bir kadın hastalıkları uzmanının değerlendirmesi tavsiye edilmelidir.
Adet düzensizliğinin sebepleri hormonal olabilir. En sıklıkla polikistik over hastalığı adet düzensizliğine sebep olur. Yine menopoza gidiş dönemi ya da erken menopozda da adet ritmi bozulmaktadır. Diğer hormonal sebepler tiroid rahatsızlıkları ya da prolaktin dediğimiz süt hormonu yükseklikleri olabilir. Hormonal problemler dışında rahimde myom, polip gibi patolojilerin olması da adet ritmini bozabilir. Çikolata kisti hastalığı da adet ritmini bozabilen patolojilerden birisidir.
Adet düzensizliği şikayeti olan bir kadın da ilk yapılması gereken jinekolojik muayene ve ultrasonografi olmalıdır. Muayene esnasında rahim ağzı patolojileri ve myom veya polip gibi patolojileri ve polikistik overleri görmek mümkündür. Sonrasında yapılacak hormon testi paneli tiroid veya prolaktin düzeylerini mutlaka içermelidir. Bu değerlendirme neticesi tespit edilen problemleri düzeltmek için ilaç tedavileri ya da cerrahi işlemler uygulanabilir.
Adet Düzensizliği Kısırlığa Yol Açar Mı?
Adet düzensizliği sebebi olarak hormonal nedenler, polikistik over hastalığı ya da menopozal durum tespit edildiğinde kadınlarda kısırlık da görülebilir. Tiroid bezi problemleri ve prolaktin yüksekliği ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Polikistik over hastalığı yumurtlama sorununa yol açarak kısırlığa neden olabilir. Yine menopozal geçiş dönemi ya da erken menopozda adet düzensizliği olabilir ve bu durum da kısırlık nedenlerinden birisidir.
Özetle, adet düzensizliği doğurganlık çağındaki kadınlar da mutlaka hekim tarafından değerlendirilmesi gereken bir sorundur. Altta yatan sebepler hormonal ya da rahim veya yumurtalık kaynaklı olabilir. Bu sebepler de kısırlığa yol açabilir. Kısırlık sebebi olabilen adet düzensizliği nedenlerinin başında polikistik over hastalığı ve erken menopoz gelmektedir.
2yıllık evliyim. Evliliğimin ilk 6.ayında dış gebelik yaşadım ve sağ tüp ameliyat edilerek temizlendi tüpüm kurtarıldı sonrasında 6ay bekledik ve düşünmeye karar verdik olmadı sürekli doktora gittim devlet hastanesinde en son gittiğim doktor polikistik oversin dedi hsg çekilmen gerek dedi ve inofolic pembe 3ay kullan dedi hsg cektirdim tüpler acık hormon testleri vb. İyi çıktı 3ay inofolic kullandım adetim tam gününde oldu doktora gttim bulamadım ve randevu alamadım o doktoruda bıraktım inofoliğide adetlerim düzensiz kilo alımı tüylenme sivilce hepsi mevcut çünkü polikistik over nedeniyle böyle böyle 3ay daha gecti denedik ve sonuç yine olmadı en son bi doktora daha gittim klomen kullandım çatlatma iğnesi vuruldum otrivelle adında şimdi 1ay gecti oda olmadı bu 2.ayım deniyoruz bakalım buayda olmazsa ne yapmam gerekiyor birde eşime sperm testi yaptıralımmı özele gitmeye durumumuz yok dewlet hastaneside işkence ama mecburuz sizden ricam beni yönlendirin napmam gerekiyor bu süreçte bekle bekle 1yıl oldu dış gebelikten sonra hala olmadı
Merhaba
Geçmiş olsun
Sperm tahlili ve rahim filmi mutlaka çektirelim.
Sonuçlara göre bir süre yumurta takibi ve sonrasında aşılama tedavisi önerilebilir.
Bol şanslar.