Hangi Myomlar Tedavi Edilmeli?
Myom rahim kasından kaynaklanan iyi huylu bir tümör, kitledir. Genellikle kadınlarda en sık görülen jinekolojik problem olarak bilinir. Her 4 kadından birinde görülmektedir diyebiliriz. Sıklıkla myom ve kist karıştırılmaktadır. Myomlar rahimden kaynaklanır. Kistler ise sıklıkla yumurtalıklarda olmaktadır.
Hangi şikayetlerin varlığında myomdan şüphelenilmelidir? Myom rahimdeki yerleşim yerine, boyutuna, sayısına göre farklı şikayetler oluşturabilir. En çok şikayet oluşturan myomlar rahim içerisine doğru büyüyen ve rahim iç boşluğunda düzensizlik yapan myomlardır. Adetlerin yoğun olması, ara kanama, adetler esnasında ağrı, kasık ağrısı, düşük, gebelikte kanama myomun oluşturduğu şikayetlerdir. Myom çok büyüdüğünde çevre organlara baskı yaparak sık idrara çıkma ve kabızlığa da yol açabilir.
Tüm myomların teşhis edildikten sonra tedavi edilmesi gerekmez. Örneğin 1-2 cm'lik myomları kadınlarda sık görmekteyiz ve 4-6 aylık aralarla takip önermekteyiz. Eğer bu takip esnasında hızlı büyüme gösteriyorsa ameliyat ile çıkarılması gerekebilir. Yine bir şikayeti olmayıp rutin yıllık jinekolojik kontrol esnasında birden fazla küçük myomu olduğu görülen bir kadında da tedaviye gerek yoktur, takip yeterlidir.
Peki hangi myomların tedavi edilmesi gerekir? Adetleri yoğun olan ve kansızlık teşhis edilen, ara kanaması olan, bağırsaklara veya idrar torbasına baskı olmasına bağlı kabızlık veya sık idrara gitme şikayeti olan, myomu hızlı büyüyen kadınlarda tedavi uygulanmalıdır. Myomun ilaçla tedavisi yoktur. Myom cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Eğer myom rahim iç boşluğuna doğru büyümüş ise histeroskopi dediğimiz endoskopik işlemle vajinadan girilerek rahim içerisi incelenir ve rahim içerisinde büyüme yapan myom özel aletlerle küçültülerek çıkarılır. Aynı gün hasta evine gidebilir, hastanede yatması gerekmez. Fakat myom rahim kasında ise veya 4-5 cm'den büyük ise, şikayet de oluşturuyorsa laparoskopi dediğimiz karından yapılan endoskopik bir operasyon ile küçültülüp çıkarılır. Sadece bir gün hastanede yatış yeterlidir.
Rahim iç boşluğuna doğru büyüyen myomlar rahim içerisinde kitle oluşturarak gebeliğin oluşmasını engelleyebilir, ya da gebelikte kanamaya veya düşüğe sebep olabilir. Bu nedenle bu tür myomlar tespit edildiğinde şikayet olmasa bile histeroskopi ile çıkarılmalıdır. Gebelikte düşük riski oluşturduğu için, teşhis edildikten sonra histeroskopi dediğimiz kolay ve günübirlik bir işlemle çıkarılması önerilir.
Özet olarak, myomlar kadınlarda sık görülen fakat her zaman tedavi gerektirmeyen genellikle de iyi huylu kitlelerdir. Rahimde yer alır. Yumurtalık ile ilgisi yoktur. Myomların rahimde yerleştiği bölge, boyutu ve sayısı tedavi kararında önemlidir. Tedavisinde ise yerine ve boyutuna göre histeroskopi ya da laparoskopi ile endoskopik olarak myomu rahimden çıkarmak mümkündür. Bu yöntemlerle yapılan myom ameliyatlarında ağrı, hastanede yatış ve dikiş olmamaktadır.