fbpx

İnfertilite Ve Yardımla Üreme Tedavileri

İnfertilite (Kısırlık), bir çiftin sağlıklı cinsel yaşantıya rağmen (haftada en az 2 kez cinsel ilişkide bulunma) 1 yıl içerisinde gebe kalamaması durumudur. Her 10-15 çiftten birinde bu problem gözlenmektedir. Sebepleri %40 oranında kadına ait, %40 oranında erkeğe ait, kalan %10-20 kısmında ise tespit edilen herhangi bir problem olmayıp açıklanamayan infertilite olarak ifade edilmektedir.
Kadına ait sebepleri araştırırken kadının jinekolojik muayenesi, hormonal tetkikleri ve rahim filmi (HSG) değerlendirilmektedir. Bu analiz neticesi kadında yumurtlama problemi, rahime ait anormallikler, tüplere ait problemler ya da hormonal bazı sorunlar (tiroid veya prolaktin denilen süt hormonu anomalileri) ortaya konulabilmektedir. Yine infertil kadınlarda sık rastlanan endometriozis diğer adı ile çikolata kisti hastalığı kadının jinekolojik muayenesinde ve ileri değerlendirmesinde tespit edilebilmektedir. Kadının rahim ya da tüplerine ait sorunlardan şüphelenildiğinde histeroskopi ve laparoskopi dediğimiz endoskopik ameliyatlar ile problem tespit edilerek aynı anda tedavi edilebilmektedir. Kadın yaşının üremede önemi büyüktür. İleri yaşta evlilik yapan kadınlar için yaş 35 ve üzeri ise 6 ay içerisinde gebe kalınamadığında, yaş 40’ın üzerinde ise 3 ay bekleme sonrası bir infertilite uzmanına başvurması uygundur. Yine kadında obezite yani şişmanlık hem gebe kalmada hem de gebelik sırasında problemler oluşturabilmektedir.
 
Erkeğe ait sebepleri araştırırken 3-4 günlük cinsel perhiz sonrası semen analizi istenmekte, sperm sayı, hareket ve yapı yönünde değerlendirilmektedir. Sperm analizinde sorun tespit edilirse erkek, infertilite ile ilgilenen bir üroloji hekimine yönlendirilmektedir.
Çiftlerin her ikisi de yapılan tetkikler neticesi normal olarak değerlendirildiğinde açıklanamayan infertilite teşhisi konularak çiftin tedavi alternatifleri konusunda bilgilendirilmesi ve çifte en uygun tedavi yöntemine başlanması uygun olacaktır.
 
Bazen de çiftlerde tekrarlayan düşükler olabilmekte ya da birtakım genetik problemler neticesi sağlıklı çocuk sahibi olunamayabilmektedir. Bu gibi durumlarda da çiftlerde başta genetik testler olmak üzere ileri tetkikler istenmekte ve bu incelemeler neticesi çift tedavi seçenekleri açısından bilgilendirilmektedir. Bu noktada genetik uzmanından da görüş alınmakta, çift genetik uzmanı ile görüştürülmektedir.
 
Yardımla üreme tedavileri kapsamında uygulanan yöntemler yumurta takibi ve uygun zamanda ilişkide bulunulmasının önerilmesi (yumurtlama zamanı tayini), aşılama tedavisi ve tüp bebek tedavisi olarak ifade edilmektedir. Bu yöntemlerden hangisinin en uygun tedavi yöntemi olduğu doktoru tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde çiftlere bildirilecektir.
 
Yumurta takibi ve aşılama tedavisi adetle birlikte başlanan ve toplamda 10-15 gün içerisinde tamamlanan, yumurta takibinde hap ya da düşük doz iğnelerin kullanıldığı bir yöntemdir. Bu süreçte hasta en fazla 3 kez kliniğe çağırılmaktadır. Bu tedavilerde gebelik şansı %20 civarındadır. Aşılamadaki prensip yumurta takibi yapılarak tam yumurtlama döneminde spermin laboratuarda yıkanarak en kaliteli haliyle rahim içerisine verilmesine dayanmaktadır.
 
Tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemlerinde ise gelişmiş bir laboratuara ihtiyaç vardır. Tüp bebek tedavisi kadının çok sayıda yumurta gelişimini uyarma ve takip etme (bazı insulin benzeri iğnelerle), erkeğin spermini yıkama ve hazırlama, kadının yumurtalarını topladıktan sonra yumurta ve spermleri laboratuarda dölleme ve oluşan embryoları laboratuarda inkübatör denilen özel dolaplarda saklama ve takip etme, sonunda da en iyi bir ya da iki embryoyu seçerek kadının rahmine çok ince kanüllerle verme aşamalarını içermektedir. Tüp bebek tedavisine kadının adetinin 2-3. ya da 19-21. günlerinde başlanmakta ve toplamda kadının yaşına ve yumurtalık kapasitesine bağlı olarak 15-30 gün sürmektedir. Tedaviye başladıktan sonra en geç 1 ay içerisinde tedavi sonucu belli olmaktadır. Zaman zaman menide sperm olmayan durumlarda erkeklerin testislerinden sperm bulmak için mikroskop altında TESE denilen bir ameliyatla sperm varlığı araştırılmaktadır. Tüp bebek işlemleri ağrısız işlemlerdir. Tedavinin yumurtaları toplama aşamasında kadına hafif bir anestezi verilmektedir, embryo transfer işlemi ise tamamen ağrısız yapılması esas olan bir işlemdir. Yine en çok sorulan sorulardan biri olarak iğne uygulaması insulin benzeri iğnelerle yapılmakta ve hastalar kendi kendilerine kolaylıkla uygulayabilmektedir.
 
Tüp bebek tedavilerinde başarıya giden yolda üç faktör önemlidir; ehil ve tecrübeli bir infertilite hekimi, ehil ve tecrübeli bir embryolog ve donanımlı, teknik olarak gelişmiş bir laboratuar. Bu üç faktör birlikte olduğunda çiftlerin en fazla üç tüp bebek denemesi ile gebe kalma şansı %90 civarıdır. Tüp bebek tedavi deneme sayısında üst sınır olmamakla birlikte en fazla 3-4 deneme ile çiftlerin büyük kısmı gebe kalmaktadır.

KLİNİĞİMİZDE YAPILAN UYGULAMALAR ŞUNLARDIR

  • Yumurta takibi
  • Aşılama (intrauterin inseminasyon, IUI)
  • Tüp bebek (in vitro fertilizasyon, IVF)
  • Mikroenjeksiyon (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu, ICSI)
  • Cerrahi sperm elde etme yöntemleri (micro-TESE, PESA, MESA, TESA)
  • Blastokist transferi
  • Embryo dondurma (vitrifikasyon)
  • Kanser olgularında embryo/sperm/yumurta/testis dokusu dondurma
  • Preimplantasyon genetik tanı (PGT)
  • Laparoskopi/histeroskopi
  • Tekrarlayan düşükleri olan çiftlerde ileri tetkik ve değerlendirme

 Tüp Bebek Merkezimiz Dünya standartlarında teknik donanımı ve deneyimli ekibi ile bebek sahibi olmak isteyen çiftlere doğru ve başarılı tedavi yöntemlerini sunmayı ve sağlıklı canlı doğumla tedavi sürecini tamamlamayı hedef edinmiştir.
 

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram