fbpx

Myom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Myomlar genellikle 4-5 cm boyutu geçtiklerinde, 3 veya daha fazla sayıda olduklarında ya da şikayet oluşturduklarında tedavi edilmeleri gerekir. Myomun ilaçla tedavisi yoktur. Myoma bağlı kanama düzensizliklerinde zaman zaman kanamaları düzene sokmak için ilaçlar ya da ilaçlı spiraller kullanılmakta ise de myom tedavisi genellikle cerrahidir yani myomun ameliyatla çıkarılması ve patolojiye gönderilmesi gerekir.

Peki myom ameliyatı nasıl olmalıdır?

Eğer myom rahim iç boşluğuna doğru büyümüş ise yani submüköz myom ise histeroskopi ile rahim içerisine çok ince endoskopik aletler ile girerek myomu parça parça çıkarmak gerekir ve bu işlem maksimum yarım saat sürer. Anestezi ile yapılan histeroskopik myom ameliyatı sonrası aynı gün hasta evine gidebilir, hastanede yatması gerekmez.

Eğer myom rahmin kas tabakasında ise bu tip myomları laparoskopi ile göbekten yine endoskopik aletler ile girerek çıkarmak mümkündür. Laparoskopi bir kapalı ameliyat tekniğidir ve hastanede bir gece yatmak yeterlidir, karında dikiş olmadığı için ameliyat sonrası ağrı daha az olmakta, hasta gündelik işlerine daha çabuk dönebilmektedir.

Zaman zaman myomlar çok sayıda olabilir, 4-5 taneden fazla sayıda olan myomların varlığında laparoskopi ile işlem süresi uzayabileceği için ve myomların hepsini almak mümkün olamayabileceğinden açık ameliyat ile myomları almak gerekebilir. Fakat çok sayıda myomların varlığında bile laparoskopik yöntem öncelikle düşünülmeli, kapalı ameliyat tercih edilmelidir.

Peki myom ameliyatı esnasında rahimin alınmasını gerektiren durumlar olabilir mi?

Çok nadiren ameliyat esnasında ciddi kanama gelişebilir ve kanama durmaz ise rahimi almak gerekebilir. Fakat günümüzde kullanılan dikiş materyalleri ve rahim kasılmasını sağlayan ilaçlar ile bu tür durumlar çok nadiren olmaktadır. Sadece yaşı menopoza yakın olan ve çocuk istemeyen kadınlarda myom yerine rahimi almak uygun olabilir.

Peki myom ameliyatı sonrası tekrar myom oluşmaması için ne yapılmalıdır?

Genellikle ameliyat sonrası 4-6 aylık kontroller önerilir. Sadece çok küçük olan, 1-2 cm’lik myomlar ileride büyüyebilir ve tekrar ameliyat gerektirebilir. Fakat bu tür zaman içerisinde büyüme ya da kısa sürede hızlı büyüme durumunda rahimi almak gerekebilir ve bu durumda patolojik değerlendirme önem taşır. Genellikle myomlarda hızlı büyüme ve kansere çevirme durumu görülmemektedir.

Özetle, myom ameliyatlarında myomun yerleşim yerine göre teknik olarak histeroskopi ya da laparoskopi ile myomun alınması uygun olacaktır. Myom ameliyatları günümüzde kapalı tekniklerle yapılan, iyi sonuçları olan ameliyatlardır.  

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram