fbpx

Polikistik Over Hastalığım Var Çocuğum Olmayacak Mı?

Polikistik over hastalığı üreme çağındaki kadınların %5-15’inde görülen bir endokrin hastalıktır. Aslında bu hastalığın insülin direnci ve şeker hastalığına yatkınlık gibi metabolik sonuçları olabilirse de genellikle adet düzensizliğitüylenmede artış ve kısırlık sorunlarına yol açmaktadır. Polikistik over hastalığı olan kadınlarda infertilite sıklığı %70-80’lere kadar ifade edilmektedir.

POLİKİSTİK OVER HASTASI OLAN KADINDA NİÇİN KISIRLIK OLMAKTADIR?

Bu kadınlarda sıklıkla yumurtlamada problemler olmaktadır. Yumurtlama bazı aylar geç bazı aylar da hiç olmayabilir. Dolayısıyla yumurtlama düzensizliği olan kadınlarda adetler de düzensizleşmekte, kilo artışı ve tüylenme beraberinde olabilmektedir. Yumurtlama düzensizliği de kısırlığa ya da gebeliğin gecikmesine neden olmaktadır.
Polikistik over hastalığı olan kadınlarda hormonların değerlendirilmesi de önemlidir. Zaman zaman prolaktin dediğimiz süt hormonu ve tiroid hormonunda da bozukluklar gözlenmektedir. Yine insülin direnci ve karaciğer testlerini değerlendirmek önemlidir. İnsulin ve şeker metabolizması ile ilgili sorun tespit edildiğinde mutlaka yaşam tarzı değişimleri yani diyet, egzersiz yapılmalıdır. Metformin gibi bazı ilaçların da kullanımı ile adetler düzene girebilir ve kendiliğinden gebelikler olabilir.

Kilolu polikistik over hastası öncelikle egzersiz programına alınmalı, sigarayı kesmeli ve 6 ay içerisinde kilosunun %5-10’unu vermeye çalışmalıdır. Kilolu polikistik over hastalarının gebeliklerinde anomali oranı artmakta, gebelikte şeker ve tansiyon ortaya çıkma ihtimali artmakta, düşük riski ve erken doğum riski de daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle kilo verdikten sonra gebe kalındığında gebelikte sorun çıkma olasılığı azalmaktadır.

Polikistik over hastalığı olan bir kadın evlendiğinde 6 ay çocuğu düzenli cinsel ilişkiye rağmen olmuyorsa (haftada 2-3 kez ilişki), rahim filmi (HSG) ve semen analizi (spermiyogram) tedavi şekline karar vermeden önce yapılmalıdır. Öte yandan klomifen sitrat gibi yumurtalıkları uyarıcı ilaçları kullanmadan önce tüplerin geçirgenliğini değerlendirmek şart değildir. Fakat bu ilaca cevap olmadığında diğer tedavi yöntemlerine örneğin iğnelerle yumurtalıkların uyarılması aşamasına geçmeden önce tüpleri değerlendirmek, rahim filmi görmek gerekecektir.

Polikistik over hastalığı olan bir kadında yaş, diğer kısırlık sebeplerinin varlığı, daha önceki tedaviler ve çiftin endişe düzeyi göz önüne alındıktan sonra tedavi şekline karar verilmelidir. Klomifen sitrat ya da beraberinde metformin veya letrozol gibi haplarla yumurtalıklar uyarılabilir, cevap olmadığında iğnelerle yumurtalık uyarısına geçilebilir, en son çare tüp bebek tedavisine başvurulabilir. Tabii çiftin sosyal ve psikolojik durumu da tedavi süreçlerini belirlemede önemli bir faktördür, bu tedavi sıralaması her çiftte aynı olmayabilir, endişe düzeyi yüksek çiftlerde bazı tedavi aşamaları kısaltılabilir, atlanabilir.

Polikistik over hastalığı olan kadınlar infertilite tedavileri açısından bakıldığında iyi hasta grubudur diyebiliriz, gebelik ihtimali yüksektir. Ancak yumurta uyarısı aşamasında aşırı yumurta cevabı olabileceğinden dikkatli takip edilmelidir.

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram