fbpx

Gebelikte 28. Hafta

GEBELİKTE 28. HAFTA
28. HAFTADA BEBEĞİN DURUMU NASILDIR?
28. haftada bebeğiniz artık kocaman olmuştur. Tüm yaşam belirtileri üzerinde vardır. Ultrason görüntülerinde bebeğinizin tebessümünü bile yakalayabilirsiniz. Bebeğiniz artık sizi net duyabilir ve tüm yakınlarının özellikle annesinin ve babasının varsa kardeşinin sesini tanır, tepki verir. Bebeğin sürekli uyuyup uyanma dönemidir. Gözlerini açıp kapar. Kaşları gelişmeye başlar. Bebeğin beyni ve dokuları gelişmeye devam eder. Yine 28. haftada bebeğin saçları uzar.
Bebek doğduktan sonra kendi vücut ısısını sağlamak için yağ depolar. Bu dönemde bebeğin kalsiyuma oldukça ihtiyacı vardır. Bunun için bolca kalsiyum içeren yiyecekler tüketilmelidir. Ayrıca bu dönemde doğan bebeklerin yüzde doksanı yaşamaktadır.
GEBELİKTE 28. HAFTADA BEBEĞİN ULTRASON GÖRÜNTÜSÜ NASILDIR?
Gebelikte 28. Hafta 1
Bu hafta itibari ile bebeğin ultrason görünümü aynen böyledir. Bebeğiniz ne kadar da büyümüş değil mi?
Gebelikte 28. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?
Bu haftaya ulaşıldığında bebeğin boyu 35 cm, ağırlığı ise 1100 gramı bulacaktır.
Gebelikte 28. haftada hamile anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?
Gebelikte 28. haftaya gelindiğinde anne adayı için zor dönemler başlayacaktır. Bu haftayla son üç aya girmiş olunacaktır. Şu ana kadar 7 ila 10 kilo almış olacaksınız. Bacak ağrıları artabilir. Varislerde artış ve şiddetli kramplar olabilir. Bacaklarda şişme görülebilir.
28. haftada bebek daha da büyüyecektir. Rahimde buna bağlı olarak büyüyecek kaburgalarınıza doğru ulaşacaktır. Bu dönemde hemoroidiniz varsa zorluk yaşayabilirsiniz. Ayrıca bel ve sırt ağrılarında artış, cilt kuruluğu, çarpıntı ve hazımsızlık oluşabilir.
Yine 28. haftaya girilmesiyle hamileliğin son dönemi yaşanır. Bu yüzden omurgalardaki yük artar. Sert zeminde yatmak sizi daha da rahatlatabilir. Bu haftada memenizden süt gelebilir. Ancak bu sütü sağmamak gerekir. Aksi takdirde erken doğuma yol açabilir.
Bu haftada glikoz yükleme testi yapılır. Eğer hamilelikte otaya çıkan şeker yani gestasyonel diyabet varsa bunun tespiti için test yapılmalıdır. Yine bu haftada tansiyon yükselmelerine dikkat edilmelidir. Yüksek tansiyon hem bebek hem de anne için riskli bir durumdur.
Anne 28. haftaya ulaştığında beslenmesine daha da çok dikkat etmelidir. Soğuk algınlığına karşı dirençli olabilmek için meyve ve sebze tüketimine çok dikkat etmelidir. Bol bol C vitamini tüketmelidir.
 

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.

İlgili Makaleler

5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram