Tüp Bebek Tedavisinin Maliyeti Nedir?
İnfertilite her 6-7 çiftten birini etkileyen bir sağlık sorunudur. Tüp bebek tedavisi maliyeti ülkemizde son 5 yıldır daha makul ücretlerle uygulanmaktadır. Fakat kullanılan ilaçların ve laboratuar malzemelerinin yurtdışından gelmesi nedeniyle tedavi maliyeti dolar ve Euro artışlarına bağımlıdır.
Fakat yine de diğer ülkelerle kıyaslandığında ülkemizde tedavi maliyetleri uygundur. Bu sebeple Türkiye tüp bebek tedavisi için sağlık turizminin yapıldığı ülkelerden birisidir. Son yıllarda ülkemizde tedavi gören çiftlerin önemli bir kısmı yabancı hastalardır.
Dünyaya bakıldığında tüp bebek tedavisi maliyeti 3500-15000 USD olarak değişmekte iken ülkemizde ilaçlarla birlikte 2000-2250 USD civarındadır. Ülkemizde tüp bebek tedavi başarısı ise dünyadaki oranlara benzerdir. Yine tüp bebek tedavilerinde standart ücretlere ek uygulamalar olan mikroskop eşliğinde TESE ameliyatı (azoospermi olgularında), PGT/NGS adı verilen genetik embryo ayıklama yöntemleri (daha önce başarısız denemeleri olan çiftlerde) ve histeroskopi/laparoskopi gibi endoskopik ameliyatlar da (tüplerde, yumurtalıklarda ya da rahimde problemleri olan çiftlerde) ülkemizde daha uygun ücretlerle yapılmaktadır. Bu uygulamaların ücretleri de 1000-3000 USD civarındadır.
Tüp bebek tedavilerinde başarı genellikle 6 denemeden sonra azalmaktadır. İsrail gibi tüp bebek tedavisinin ülke politikası olarak limitsiz sayıda ve 45 yaşına kadar yapıldığı ülkeler olup bizim ülkemizde de 39 yaşına kadar 3 denemede devlet desteği olmaktadır. Fakat hiç yaşayan çocuğu olmayan, resmi nikahlı çiftlere rapor hakkı verilmektedir.
Tüp bebek tedavisi tüm dünyada maddi olarak zengin kategorisinde olan ülkelerde daha fazla uygulanmaktadır. Ülkemiz de hem tedavi maliyetinin makul olması hem de başarı oranlarının iyi olması nedeniyle tüp bebek tedavisi için tercih edilen ülkelerden birisidir.