fbpx

Adet Düzensizliği Ve Kilo Fazlalığı Beraber Olduğunda Akla Polikistik Over Hastalığı Gelmelidir!

Kadınlarda adet düzensizliği sıklıkla görülmektedir. Fakat aslında iki adet arası 35 günden uzun ise bu durumu adetler gecikmeli oluyor diye yorumlarız. Yani bir haftaya kadar gecikmeyi normal olarak değerlendiririz. Ancak adetler arasında 1 hafta-10 günden daha fazla gecikme oluyorsa bu durumu oligomenore yani gecikmeli adet görme olarak niteliyoruz.

Adetler zaman zaman 2-3 ay gecikmeli de olabilir hatta bazı kadınlarda ya da genç kızlarda ilaç kullanmadan adet olamama durumu olabilir. Bu gibi adetin çok geciktiği durumlarda da mutlaka hekimin muayene, ultrasonografi ve hormon testleri ile bayanı değerlendirmesi ve sebebi ortaya koyması, sonrasında ise tedaviyi düzenleyerek adet ritminin normale dönmesini sağlaması gerekir.

Eğer bir genç kız ya da kadında adetler gecikmeli oluyorsa ve beraberinde kilo fazlalığı varsa hemen akla polikistik over hastalığı gelmelidir. Polikistik over hastalığında adet gecikmesi, kilo fazlalığı, tüylenmede artış ve infertilite gibi sorunlar birlikte ya da değişik derecelerde bulunabilir. Eğer kilo fazlalığı varsa beraberinde insülin direnci ve şeker hastalığı gibi metabolik problemler de olabilir.

Polikistik over hastalığında yumurtalıklarda çok sayıda folikül yani yumurta içeren yapılar vardır fakat düzenli yumurtlama olamamaktadır. Bu yumurtlama problemine sıklıkla hormonal sebepler ve kilo fazlalığı yol açmaktadır. Kilo fazlalığı bir kısır döngü oluşturarak adetin daha da gecikmeli olmasına yol açar. Beraberindeki insülin direnci de kilo verememeye yol açarak kısır döngüyü devam ettirir.

Polikistik over hastalarında amaç bu kısır döngüyü kırmaktır. Yani kilo fazlalığı ve insülin direncini düzelttiğimizde yumurtlama problemi de ortadan kalkabilir. Bunun yolu ise egzersiz ve kilo kaybını sağlamaktır. Polikistik over hastalarında kalori kısıtlamalı diyetler ve haftada 3 gun yuruyus ile egzersizin yaşam tarzı olarak benimsenmesi adet ritminin normale dönmesini sağlayacaktır.

Polikistik over hastalarında insülin direncini kırmanın bir yolu da metformin içeren ilaçlardır. Bu ilaçlar şeker hastalarına da verilmektedir. Ancak polikistik over hastalarında metformin içeren ilaçlar hormonal dengeyi sağlamak amacıyla verilmektedir. Bu ilaçların kullanımı iştahsızlık da oluşturarak kilo kaybını hızlandırabilir.

Polikistik over hastalarında vücut kitle endeksinin 25 kg/m2’nin altına inmesini sağlamak amaç olmalıdır. Bu durumun sağlanmasıyla adetler normal ritmine gelerek yumurtlama problemi ortadan kalkabilir ve kendiliğinden gebelikler oluşabilir. Bu nedenle gebe kalamama sorunu da olan polikistik over hastalarında ilk hedef kilo kaybını sağlamak ve insülin direncini kırarak adetlerin normale dönmesini sağlamak olmalıdır. Bunun için kalori kısıtlamalı diyet uygulamak ve en önemlisi egzersizi yaşam tarzı haline getirmek gereklidir.

Adet düzensizliği ve kilo fazlalığı beraber olduğunda hemen akla polikistik over hastalığı gelmelidir. Bu hastalığın ilk basamak tedavisi kilo kaybı ve egzersizdir. Polikistik over hastalarında uzun vadede sağlıklı bir yaşam için bu prensipleri benimsemek gerekir.

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
esra
esra
4 yıl önce

9 yıllık evliyim ama çocuğumuz olmadı hiç bir düşük gibi bir şey de olmadı ama adet düzensizliği var. Doktora gittim bir şey yok diyor. Kilo ver diyor ama altında yatan soruna da bakmıyorlar nasıl bir yol izleyebilirim bilmiyorum. Sonuç alamadığım içinde doktora gitmek istemiyorum bana yardımcı olabilir misiniz sağlık ve sevgilerimle.

Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
2
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram