Blastokist Evre Embriyo Transferi
Blastokist Evre Embriyo Transferi tüp bebek tedavisinin nihai ve önemli bir aşamasıdır. Tüm yumurta uyarma ve embriyo gelişme aşamalarının neticesinde amaca yani iyi kalitede embriyo elde etme ve onu rahime transfer etme
dolayısıyla tedavi başarısı hakkında da bizi en çok bilgilendiren aşamadır.
Embriyo transferi titizlikle ve itina ile yapılması gereken bir işlemdir. Transfer aşamasında verilen embriyonun kalitesi ve embriyo transfer tekniği başarıyı etkileyen önemli faktörlerdir. Embriyo transferi yumurta toplandıktan sonraki 2-5 gün içerisinde yapılmaktadır.
Bazı ülkelerde rutin 2. gün transferi yapılması kanuni zorunluluktur, kalan embriyolar ise dondurulmakta ya da imha edilmektedir. Transfer gününü 3. günden sonraya bırakabilmek için laboratuar donanımının ve embriyoloğun tecrübesinin iyi olması gerekir.
Embriyo transferinin 3. günden sonraya bırakılması özellikle erkek infertilitesi olan olgularda, daha önce denemeleri olan olgularda, 3. günde 3’den fazla iyi kalitede embriyosu olan olgularda, genetik inceleme nedenli PGT/aCGH yapılan olgularda tercih edilmelidir.
Blastokist evre embriyonun rahime tutunma potansiyeli oldukça yüksektir, %30-50 civarı bir implantasyondan bahsedilebilir. Dolayısıyla bu evreye ulaşmış bir embriyo gelişimi varsa verilecek embriyo sayısına dikkat edilmelidir, iki tane blastokist verildiğinde ikiz gebelik oranları %30’ların üzerinde olacaktır. Blastokist evre embriyo gelişimine ulaşıldığında embriyonun hücreleri birbiri ile kaynaşmış durumdadır, embriyoyu ve plasentayı oluşturacak hücre kümeleri vardır. Bazı skorlama sistemleri ile en iyi blastokist evre embriyo tespit edilerek rahime transfer edilir. Kalan iyi kalitede blastokist varsa onlar da ileride, 5 yıl içerisinde çözülerek kullanmak üzere dondurulup saklanabilir.
Blastokist evresine ulaşmak için laboratuar donanımı çok önemlidir. Ayrıca elde edilen yumurta sayısı da önemlidir, kaliteli 1 ya da 2 blastokiste ulaşmak için 10 civarı yumurta elde edilmesi iyi olacaktır.
Fakat bazı klinikler rutin 5. gün embriyo transferini benimseyebilir, 3 yumurta alınan hastalarda bile 5. güne gidilerek blastokist evre embriyo transferi yapılabilir. Burada embriyoloğun deneyimi önemlidir.
Üçüncü gün embriyo değerlendirmesi embriyoların 5. güne kadar laboratuarda gelişip gelişmeyeceği konusunda fikir verir, ona göre 5. güne gidiş kararlaştırılır. Aksi durumda 3. günde elimizde 1 ya da 2 tane iyi kalitede embriyo varsa ve diğerlerinin kalitesi düşükse 3. günde embriyoların rahime transfer edilmesi de düşünülebilir.
Fakat, bu durumda embriyoların ileri evre gelişimi laboratuarda gözlenmemiş olacaktır. Şiddetli erkek infertilitesi olan olgularda ya da tekrarlayan başarısız denemeleri olan olgularda gebelik oluşmadığında, embriyonun ileri evrelerdeki gelişimini görmemek embriyo kalitesi noktasında bizi eksik bilgilendirecektir.
İyi bir laboratuarda 5. gün transfer politikasını benimsemek embriyo kalitesi açısından hastaların bilgilendirilmesinde çok yararlıdır, soruların cevaplarını bulmamızı sağlar.
Sadece ileri yaş olgularda, az sayıda yumurta elde edilen olgularda 3. gün embriyo transferi tercih edilebilir, bu olgularda 5. güne gitmek ciddi bir avantaj sağlamamaktadır.
Doktor hanım iyi günler,eşimin yaşı 40,ilk tüp bebek denememizi yaşıyoruz.Doktorumuz ileri yaştan ötürü genetik tarama yapılmasını (ngs) ve 5.gün embriyosuna gidilmesini tavsiye etti.Bizde anlattıklarının mantıklı olduğuna karar verip kabul ettik.9 adet yumurta toplandı,7 adeti döllendi,5 adeti 1.güne ulaştı.3.günü takibinde 4 adetinin sağlıklı bir şekilde 1 adetinin de geriden gelerek ulaştığı söylendi.5.gün aramalarında maalesef hiç embriyonun kalmadığını söylediler.Bir sonraki denememiz için sizin bize önerebileceğiniz bir yol haritası var mıdır acaba. Ayrıca benim yani erkeğin DNA hasar testi yaptırmam gereklimidir sizce.Şimdiden teşekkürler ,saygılar.
Geçmiş olsun
Mümkün olduğunca blastokist aşamasına gitmeye çalışmakta fayda var, bir tür eleme yöntemi. Fakat lab şartlarının iyi olduğunu düşünerek bu şekilde davranmak lazım. Yine embryo sayısı zaten iki ise 3. Gün verilmesi uygun olacaktır.
DNA hasar testi bir seçim sağlamadığından onun yerine sperm seçme yöntemlerinden birisi kullanılabilir. Bu arada sigara içiliyorsa kesilmesi çok önemlidir.
Sağlıklı günler dilerim.