Endometriozis Tedavi Edilebilir Mi?
Endometriozis tamamen tedavi edilebilen bir hastalık değildir fakat baskılanarak kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. Bu hastalığın oluşturduğu şikayetler ile baş edebilmenin birçok yolu vardır. Tedavi yöntemleri çeşitlidir ve bireysel olarak kişiye göre düzenlenmelidir. Tedavi seçeneğinin belirlenmesinde değişik kriterler vardır. Bu kriterler:
- Kadın yaşı
- Şikayetlerin şiddeti, kadın hayatını ne kadar etkilediği
- Çocuk isteği
- Hastalığın yaygınlığı, barsak, böbrek gibi organlarda tutulum varlığı
- Daha önce uygulanan tedaviler
- Kişinin tedaviden beklentisi, önceliği; ağrının rahatlatılması mı? çocuk isteği mi?
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
- Uygulanacak tedavilerin riskleri, cerrahi yöntemlerin muhtemel komplikasyonları
- Uygulanacak tedavinin devam etme süresi
Tedavi Seçenekleri
- İlaç tedavisi
- Cerrahi tedavi
- Alternatif tedaviler
- Psikolojik destek
Bazı yanlış inanışlara göre çocuk doğurmak, histerektomi (rahim alınması) ameliyatı olmak endometriozisi tamamen tedavi etmektedir, bu inanış doğru değildir.
Ağrı şikayeti olan genç kızlarda ve kadınlarda endometriozis düşünülmekte ise ya da teşhis konulmuş ise öncelikle ilaçlarla tedavi yoluna gidilmelidir. Seçilecek ilaç tedavisi kadının tıbbi durumuna, başka hastalıkları olup olmamasına, yaşına ve ilaçlara olan toleransına göre belirlenmektedir. Genç kızlarda ilaç tedavileri evlenene kadar, uzun süreli kullanılabilir, sanıldığının aksine bu ilaçlar kısırlığa sebep olmaz, tam tersi doğurganlık çağına gelene kadar endometriozisi kontrol altında tutacaktır. Evli bayanlarda ise çocuk istemi olana kadar ilaç tedavisi uygulanabilir. Ağrı şikayetlerini ilaç tedavisi ile kontrol altında tutmak ve hafifletmek mümkündür.
Fakat ağrı şikayeti ilaca cevap vermiyorsa ya da barsakta endometriozis daralma yapıyorsa ya da idrar yollarını tıkamış ise cerrahi girişim yapılması ve endometriozisin çıkarılması gerekmektedir. Bu tür cerrahi girşimler mümkünse laparoskopik yani endoskopik yöntemlerle yapılmalıdır, fakat zaman zaman açık ameliyata geçmek ve böylece endometriozisi çıkarmak gerekebilmektedir.
Eğer endometriozis teşhis edilen kadının ağrı şikayeti fazla olmayıp önceliği çocuk sahibi olmak ise endometriozis hastalığının şiddetine ve tüplerde oluşturduğu hasara bağlı olarak normal yumurtlama takibinden, aşılama ya da doğrudan tüp bebek tedavilerine kadar çeşitli yöntemler uygulanabilir. Tabii kadında endometriozis olsa da erkekte doğurganlık potansiyelinin sperm analizi ile değerlendirilmesi önemlidir, zaman zaman her iki bireyde de problem birlikte olabilmektedir.
Endometriozis her kadını farklı olarak etkiler. Bu nedenle başkası için işe yarayan bir tedavi yöntemi diğer bir endometriozis hastası için doğru ve etkin tedavi yöntemi olmayabilir. Sabırla doğru tedavi yöntemini tespit etmek, uzun süreli tedavilerde doktor ile birlikte periyodik kontrollerle tedaviye uyumu kaybetmemek hastalıkla baş edebilmek için şarttır.