fbpx

Endoskopik Yöntemler Kısırlık Ve Tüp Bebek Tedavi Başarısını Arttırıyor

Endoskopik yöntemler ile kısırlık tedavisi ve tüp bebek tedavisi günümüzde daha sık uygulanan ve başarısı gittikçe artmakta olan tedavi yöntemleridir. Sıklıkla kadınlarda tüplerle ilgili problemler, yumurtlama sorunları ve erkek kısırlığı nedeniyle bu tedaviler uygulanmakta olup tedavi başarısını arttırmaya yönelik pek çok uygulamalar gündeme gelmektedir.

Tüp bebek ve kısırlık tedavilerinde başarı nedir? dersek bu noktada asıl belirleyici olan kadının yaşıdır. Kadın yaşı ilerledikçe tedavi başarısı azalmaktadır. Fakat ileri kadın yaşı varlığında da tedavi başarısını optimize etmek mümkündür. Son yıllarda embriyo havuzlama, embriyoda genetik incelemeler ve rahim içerisinin değerlendirilmesi sonrası embriyonun rahime transfer edilmesi ileri yaş olgularda tedavi başarısına olumlu katkıda bulunmaktadır.

Kısırlık ve tüp bebek tedavi başarısını arttıran yöntemlerden birisi de endoskopik uygulamalardır. Bu endoskopik yöntemleri laparoskopi ve histeroskopi olarak isimlendiriyoruz. Histeroskopi rahim içerisine çok ince bir optik cihazla baktığımız, hastanede kalmayı gerektirmeyen bir endoskopik işlemdir. Hafif anestezi ile yapılabilir. Genellikle rahim içerisine ince bir optik ile baktığımızda gördüğümüz problemleri de aynı anda tedavi edebiliyoruz. Bu sebeple embriyonun rahime tutunmasını engelleyebilecek polip, miyom, rahim içi perde, yapışıklık gibi problemleri düzelttiğimiz için bir sonraki ay yapılacak tedavi ile eğer iyi bir embriyo elde edersek bu embriyonun rahime tutunma ihtimali daha yüksek olacaktır. Histersokopi işlemini genellikle adet bitiminde yaptığımızdan bir sonraki adetle infertilite tedavisine geçmek mümkündür. Sadece çok ciddi yapışıklıkların varlığında birden fazla kez histeroskopi yapmak ve rahim içerisi tamamen normal olana dek infertilite tedavisine geçilmemesi önerilebilir.

Yine bir başka kısırlık tedavilerinin başarısını arttıran endoskopik yöntem laparoskopi işlemidir. Laparoskopide göbekten ince bir kamera ile girerek karın içerisinde olan yapışıklıkları, tüplerde olan şişlikleri, yumurtalık kistlerini ve miyomları görüp aynı anda tedavi etmek mümkün olmaktadır. Örneğin bir kadında tüplerin tıkalı olduğunu rahim filmi ile gördüğümüzde eğer bu tıkanıklık tüpte şişlik yapıyorsa infertilite tedavisine geçmeden önce bu şiş olan tüpü almak ya da kapatmak gerekebilir. Doğrudan tedaviye geçildiğinde dış gebelik riski artmakta, embriyonun rahime tutunması zorlaşmaktadır. Bu sebeple rahim filminde tüplerde şişlik olan ya da tüpleri tıkalı olan kadınlarda laparoskopi hem sebebi ortaya koyacak hem de aynı anda tüplerdeki problemi çözmemizi sağlayacaktır. Yine rahim içerisine baskı yapan ve rahim içerisini daraltan myomları laparoskopi ile aldıktan sonra infertilite tedavisi uygulanması tedavi başarısını arttıracaktır. Bazen de yumurtalıklarda çok büyük kistler, endometrioma dediğimiz çikolata kistlerinin varlığında infertilite ve tüp bebek tedavilerine geçmeden önce laparoskopi ile bu patolojileri tedasvi etmek başarıyı arttırır.

İnfertilite problemi olan bir çift bize geldiğinde yaptığımız ultrasonografi ve rahim filmi (HSG) şüpheli durumlara işaret ediyorsa laparoskopi ve histeroskopi ile rahimi, tüpleri ve yumurtalıkları daha detaylı değerlendirerek gerekiyorsa aynı anda problemleri tedavi ederek yapacağımız tedavinin de başarısını arttırabiliriz. Zaman zaman ciddi sperm problemi yoksa histeroskopi ve laparoskopi sonrası kendiliğinden gebelikleri daha sık görmekteyiz. Dolayısıyla bu endoskopik işlemleri fertilite arttırıcı yöntemler olarak da adlandırmaktayız.

İnfertil bir çiftte tüp bebek ya da kısırlık tedavisine geçmeden önce histeroskopi ya da laparoskopi yaptığımızda ciddi bir sperm problemi yoksa ve kadının yaşı genç yumurtalık kapasitesi iyi ise bir süre beklenmesi önerilebilir, bu sürede kendiliğinden gebelik olabilir. Bu süre kadının yaşına göre 3 ay ile 1 yıl arasında olabilir. Kadının yaşı ileri ise beklenmesi risk oluşturur. Fakat sperm problemi varsa ya da kadın yaşı ileri ya da yumurtalık kapasitesi kısıtlı ise endoskopik işlemden 1-2 ay sonra tüp bebek ya da kısırlık tedavisine başlanabilir.

Tüp bebek tedavisi ve kısırlık tedavileri günümüzde %80’lere varan başarılı sonuçlar vermektedir. Fakat bazı hastalarda yapılacak histeroskopi ve laparoskopi dediğimiz endoskopik işlemler tüp bebek ve infertilite tedavi başarısını arttıracaktır. Özellikle çiftin ilk başvuru esnasında iyi değerlendirilmesi, ultrasonografi ya da rahim filminde şüpheli durumların olması halinde önce bu problemlerin tedavisi ile ilk tüp bebek uygulanmasında daha başarılı olunması ve iyi sonuç alınması mümkün olacaktır.

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram