fbpx

Hamilelikte Nasıl Beslenelim?

Gebelikte beslenmenin temelinde her zaman olması gerektiği gibi sağlıklı ve dengeli beslenmek yatmaktadır. Fakat anne adayı ve çevresi ikinci bir canlı annenin bedeninde büyüdüğü için daha hassas ve dikkatli olmaktadır. Aslında bu hassasiyet gereklidir de. Son yıllarda yapılan çalışmalar bazı hastalıkların anne rahminde temellerinin atıldığını ve anne adayının yediği, içtiği ve maruz kaldığı toksik maddelerin bazı hastalıklara yol açtığını ileri sürmektedir.
Gebelikte beslenmenin temeli öncelikle annenin sağlıklı ve dinç olmasını sağlamaktır. Anne adaylarına önereceğimizi bazı noktalar hem bebeğin doğru beslenmesini sağlayacak hem de anne adayının gebeliği rahat ve sorunsuz geçirmesine yardımcı olacaktır. Tabii ki gebeliğin farklı aylarında farklı ihtiyaçlar olacaktır. Örneğin ilk üç ayda bulantı ve kusma yoğun olabileceğinden farklı önerilerde bulunulacak ilerleyen haftalarda ise ödem ve bacak krampları gibi muhtemel şikayetlere göre eklemeler yapılacaktır.

  • İlk üç ayda anne adayına strese girmeden sık sık yani iki saatte bir kuru ve soğuk gıdaları tüketmesini, bebeğin her şekilde anne adayının depolarını da kullanarak büyüyeceğini telkin etmekteyiz. Anne adayı ve ailenin aşırı ısrarları bulantıyı ve kusmayı arttırabilir ve stresin artmasına sebep olabilir.
  • İlk üç aydan sonra sıvı alımı artmalıdır, günde 6-8 bardak su mutlaka tüketilmelidir. Bu anne adayının vücut dengesinin idamesi için şarttır. Ayrıca kabızlık ve barsak problemlerine karşı da yardımcı olur.
  • İlk üç ay folik asit vitamin olarak yeterli iken ilk üç ayın bitiminde multivitamine geçilebilir. Ayrıca gıda ile vitamin ve mineral alımı arttırılmaya çalışılmalıdır. Örneğin haftada iki kez balık tüketimi, günde bir avuç ceviz tüketimi omega yağlarından zengin olduğundan önerilir. Yine günde bir avuç badem magnezyum açısından zengindir ve önerilmelidir. Bu gibi gıdalar ara öğün olarak kahvaltı sonrası ya da akşamüzeri ya da ara öğün olarak tüketilebilir.
  • İlk üç ay sonrası kalsiyum ve D vitamini takviyeleri ilaç ile yapılabilir. Ayrıca günde bir kase yoğurt tüketimi hem kabızlık gibi sorunlara faydalı olacaktır hem de iyi bir kalsiyum desteğidir.
  • İlk üç aydan sonra demir içerikli kırmızı et, pekmez, baklagiller tüketimi arttırılması gereken gıdalardır, anne adayının kendisini iyi hissetmesini sağlar ve direncini arttırmaktadır. Haftada iki kez kırmızı et tüketimi önerilir. Yetersiz ise demir içeren kan ilaçları takviye edilmelidir.

Gebelikte beslenme ile ilgili bu püf noktalarına dikkat edildiğinde genel olarak gebelik sorunsuz gidecektir. Fakat gebelikte şeker, tansiyon ya da kilo gibi sorunları olan anne adaylarında diyetisyen yardımı alınması önerilir. Bu gibi durumlarda kontrollü bir gebelik geçirilebilirse anne ve bebek gebeliği sağlıkla bitirebilecek ve anneye gebeliğin olumsuz etkisi minimal olacaktır. Bebek te sağlıklı ve gelişimi haftası ile uyumlu bir şekilde doğacaktır.
Özetlemek gerekirse gebelikte beslenme bir stres kaynağı olmamalı, dengeli ve sağlıklı gıdalar tüketilmeye çalışılmalı, hem anne adayı hem de bebek 9 aylık gebelik maratonunu böylece başarıyla tamamlamalıdır.
 

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram