fbpx

Gebelikte 39. Hafta

GEBELİKTE 39. HAFTA
GEBELİKTE 39. HAFTADA BEBEKTE NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLUR?
Bebeğin beyin gelişimi tam hızıyla devam etmektedir. Artık doğmak için sabırsızlanmaktadır. Vücudunda depolanan yağ katmanı gün geçtikçe büyümektedir. Bu nedenle doğumun arkasından vücut ısısını kontrol edebilir. Beyin gelişimi bebeğin doğumunu takip eden üç yıl devam eder.
Gebelik döneminin 40. haftasında anne karnında ki pembemsi cilt rengi beyazlaşmaya başlar. Derinin alt kısmında yeni deri tabakaları gelişmeye devam eder. Kafası bu aşamada pelvise düşmüş olur.
GEBELİKTE 39. HAFTADA BEBEĞİN ULTRASON GÖRÜNTÜSÜ NASILDIR?
Gebelikte 39. Hafta 1
Gebelik döneminin 39. haftasında bebeğin görüntüsü böyledir.

GEBELİKTE 39. HAFTADA BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU NE KADARDIR?

Gebelik döneminde bu haftada bebeğin ağırlığı ortalama 3 – 3 buçuk kilo arasında değişim gösterebilir. Boy uzunluğu ise yaklaşık olarak 48 – 52 cm kadar olur. Tabii bu ölçülerden daha yüksek ya da daha düşük doğan bebeklerde vardır. Vücut ağırlığı ve boy uzunluğu artık çok değişmez. Ancak beyin gelişimi son hızıyla devamlılığını sürdürür.

GEBELİKTE 39. HAFTADA HAMİLE ANNE ADAYINDA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

Gebelik döneminin bu haftasında artık her an doğum gerçekleşebilir. Kasılmalar, amniyotik sıvının bulunduğu zarın yırtılması ile suyun gelmesi, kan gelmesi gibi belirtiler doğumun yaklaştığı anlamına gelmektedir. Bu aşamada doğuma bir hafta kadar bir zaman kalmıştır ve anne adayı artık çok duygusaldır. 39. haftaya kadar ortalama 11 – 15 kilo kadar alınması gerekir.
Gebelik döneminin 39. haftasında mide ekşimesi ve hazımsızlık çok üst düzeydedir. Ancak doğum ile birlikte geçecektir. Doğuma kadar bol su içmek rahatlatmaktadır. Kasılmalar düzenli ve şiddetli bir şekilde devam eder. Bebek artık pelvise baskı yaparak anneyi rahatsız eder. Pelvise uygulanan baskı ile adet sancılarına benzer ağrılar ve kramplar yaşanabilir. Doğum yaklaştıkça bağırsak kasları gevşeyerek ishale yol açabilir. Gebelik döneminin 39. haftasında ishal ile beraber mide bulantısı da oluşabilir. İshalin neden olacağı su kaybını önlemek için bol miktarda sıvı tüketmek yararlı olur.
Son haftalar ile beraber sırt ağrıları daha dayanılmaz bir hal alır. Ağrılar sıcak su ile yapılan banyolar ile biraz da olsa hafifleyebilir.
 

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.

İlgili Makaleler

5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram