fbpx

Gebelikte 21. Hafta

GEBELİKTE 21. HAFTA
Anne adayımızın yavaş yavaş doğum tarihine biraz daha yaklaştığını hissettiği dönem olan 21. haftalık gebelikte hem anne adayında hem de yeni doğacak olan bebekte bir takım değişiklikler olur. Bu hafta itibari ile bebekte oluşan gelişmeler şöyledir; 21. haftaya ulaşan bebeğin büyüme hızı yavaşlar, bebeğin kalp kası gelişir, diş etlerinde hayatı boyunca kalacağı diş tomurcukları oluşur ve bebeğin sindirim sistemi de çalışmaya başlar.
GEBELİKTE 21. HAFTA ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN ULTRASON GÖRÜNTÜSÜ NASILDIR?
Bu hafta itibari ile 21 haftalık bebek aynen böyledir.
GEBELİKTE 21. HAFTADA BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU NE KADARDIR?
Bu hafta itibari ile bebeğin boyu 29 cm, kilosu ise 450 gramdır.
GEBELİKTE 21. HAFTADA  ANNE ADAYINDA OLAN DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?
Anne adayının doğuma biraz daha yaklaşması nedeniyle vücudu daha da ağırlaşır. 21. haftalık gebelik döneminde anne adayı çok çabuk nefes nefese kalır. Bunun nedeni, karın içerisinde gelişen uterusun başka organlarla beraber diyafram kasına baskı yapmasıdır. 21. haftada bebeğin diş gelişimi oluşmaya başlaması nedeniyle anne adayı daha fazla kalsiyum almalıdır. 21 haftalık gebeliklerde idrarın daha yoğun kıvamlı olmasından kaynaklı idrar yolu enfeksiyon riski artar. Anne adayının gebeliğinin 21. haftasında özellikle ayakları şişmeye başlar bunu engellemek için günde iki saat ayakların yukarı kaldırarak dinlenmesi gerekmektedir. Anne adayının bu dönemde tansiyonunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde bir kez olmak koşulu ile anne adayının tansiyonu ölçülmelidir. 21. haftalık gebeliklerde anne adayında bel ve sırt ağrıları başlar. Bu ağrıların hafiflemesi için masaj yapılabilir. 21. hafta ve diğer haftalarda çoğu anne adaylarında burun kanaması görülür. Bu kanama kendiliğinden başlar ve uzun sürmez. Bu dönemlerde anne adaylarında şıkça görülen bir başka ağrıda kasık ağrısıdır. Bebeğin büyümesi ile birlikte yapmış olduğu baskıdan kaynaklanan bu durum korkulacak bir durum değildir. Bu dönemde anne adayı diş eti problemi de yaşamaya başlaya bilir. Bu nedenle anne hem bebeğin diş gelişimi hem de kendi diş sağlığı için gerektiğinde dışarıdan kalsiyum almaya başlamalıdır.
 

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.

İlgili Makaleler

5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram