Gebelikte 7. Hafta
Bu hafta itibari ile bebekte oluşan değişiklikler şöyledir;
Gebeliğin 7. haftası anne karnındaki bebeğin kafa yapısı vücut yapısına göre daha büyük olur. Artık bebek bir fasulye büyüklüğü kadardır. Yüz hatları belirginleşmeye başlar. Göz ve kulak yapısı da oluşmaya başlar. Ağız yapısı ve dil belirginleşmeye başlamıştır. 7. haftada kol ve bacak yapısı yavaş yavaş oluşmaya başlar. Deri incecik bir zar şeklinde oluşmaya başlar. Beyin 3 ana bölüm ile oluşumunu sürdürür. Tiroit bezi gelişmeye devam eder, lenfatik sistem 7. hafta itibari ile oluşmaya başlar. Kalbin bölümleri plazma ve kan hücreleri ile dolmaya başlar. Artık kan dolaşımı başlamıştır. Kalp bu safhada iki kısımdan oluşur ve dakikada 150 defa atar. Dopler ultrason yardımı ile doktor kontrolünde bebeğin kalp atışları artık duyulabilir. Bu arada akciğer gelişmeye devam eder. Pankreas, safra kesesi, mide oluşmuştur ve gelişmeye devam eder. Kan plasentadan gelerek karaciğere ulaşır. Bu safhada kollar artık iyice belirginleşir. Ancak bacak yapısı daha tam olarak belirgin değildir. Bebek artık tamamıyla amniyon kesesine yerleşir. Göbek kordonu da yavaş yavaş oluşmaya başlar.
Gebelikte 7. haftada anne karnında ki bebeğin ultrason görüntüleri nasıldır?
Gebelikte 7. haftada anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?
Gebeliğin 7. haftaya ulaşması ile beraber göğüs uçları artık daha belirgin ve daha hassas olur. Göğüs uçlarının etrafında minik kabarcıklar oluşmaya başlar. Anne adayının tansiyonu hormonların etkisi ile düşük seyreder. Bu nedenle baş dönmesi oluşabilir. Annede gebeliği belli edecek henüz hiçbir değişiklik oluşmamıştır. 7. haftada sadece 1 – 2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Bu dönemde annede bulantı, kusma olabilir. Bu sorunlar sabah uyanınca daha fazla görülür.
Ancak hamilelik dönemleri kişilere göre değişim göstermektedir. Her hamile kadında aynı belirtiler olmaz. Kilo alma oranı ve bebeğin gelişim oranları farklılıklar gösterebilir.