fbpx

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürmektedir?

Tüp bebek tedavisi kaç gün sürmesinin aksine zahmetli ve uzun süren bir tedavi değildir. Fakat tüp bebek tedavisine karar veren bir çift geldiğinde ön değerlendirme süreci olur ve bazı tetkik ve tahliller ile çift tedaviye başlamadan önce ayrıntılı değerlendirilir. Bazen bu değerlendirme süresi tetkikler nedeniyle uzun sürebilir. Örneğin çiftin daha önce tekrarlayan düşükleri varsa genetik testler istenir ki bu testlerin sonuçlanması en az üç hafta (21) gün sürer. Dolayısıyla bu tüp bebek tedavisi öncesi değerlendirme süreci her çiftte farklı sürmektedir, tüp bebek tedavisi öncesi çiftin değerlendirilmesi ne kadar iyi olursa tedavi başarısı da o kadar yüksek olacaktır.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürmektedir?

Tüp Bebek Tedavisi Üç Aşamaya Ayrılır

  1. Yumurtalıkların Uyarılması

Birinci aşama olan yumurtalıkların uyarılması aşamasına adetin 2 ya da 3. günü başlanır ve toplamda 10-12 gün sürer. Bu aşamada göbek çevresinden yapılan insülin benzeri iğnelerle yumurtalıklar uyarılır ve folikül dediğimiz yumurta içeren kesecikler ortalama 20 mm boyutlara ulaştığında çatlatma iğnesi tabir ettiğimiz yine göbek çevresinden yapılan bir iğne ile bu süreç tamamlanır. Bu yumurtalıkların uyarılma sürecinde toplamda 3-4 kere doktora gelinerek foliküllerin büyümesi ultrason ile kontrol edilir ve aynı zamanda kanda estrojen hormonu ölçümleri ile foliküllerin gelişim hızı belirlenir.

  1. Yumurta Toplama

Çatlatma iğnesi yapıldıktan 35-36 saat sonra anestezi altında foliküllerden yumurtalar toplanır. Toplam 15-30 dakika süren bu işlem ağrısızdır. Yumurta toplama işlemi OPU olarak ifade edilir. Aynı gün erkekden 2-5 günlük cinsel perhiz sonrası alınan spermler ile toplanan yumurtaların olgun çıkanları döllenir. Dölleme işlemine mikroenjeksiyon adı verilir. Her bir sperm her bir yumurtanın içerisine enjekte edilir. Olgun yumurtalara farklı yöntemlerle seçilen iyi kalitede spermler enjekte edilmektedir. OPU tüp bebek tedavisinin ikinci aşamasıdır.

  1. Embryo Transferi

OPU günü mikroenjeksiyon yapıldıktan sonra ertesi gün yumurta spermle döllenmiş ise embryo adını alır ve döllenen yumurtalar yani embryolar bundan sonra laboratuar ortamında takip edilmeye başlar. Genellikle inkübatör dediğimiz özel dolaplarda, embryoskop dediğimiz 24 saat embryoların gelişimini izleyebildiğimiz inkübatörlerde embryolar en iyi olanı seçebilmek için takip edilmektedir. Bu takip süreci 2-5 gün sürer ve OPU sonrası 5. günde blastokist aşamasına ulaşan en iyi embryo seçilerek rahime çok ince bir kateter ile bırakılır. Ultrason eşliğinde idrara sıkışık iken yapılan embryo transfer işlemi 5-10 dakika süren ağrısız bir işlemdir. Tüp bebek tedavisinin üçüncü ve son fakat belki de en kritik aşaması embryo transfer işlemidir. Bu aşamadan sonra gebelik testine kadar bekleme süreci olur ve bu süreçte bazı ilaçların kullanılması gerekir. Transferden 9-12 gün sonra kanda yapılan gebelik testi ile tedavinin başarılı olup olmadığı anlaşılır.

Özet olarak tüp bebek tedavi süreci 10-12 gün yumurtalıkların uyarılması, 2 gün çatlatma iğnesi ve OPU yani yumurta toplama, 2-5 gün laboratuarda yumurtaları dölleme ve embryo gelişimi ile embryonun rahime transferi aşamalarının toplamı olarak 20 gün kadar sürmektedir.

Tüp bebek tedavisi sırasında en önemli noktalardan birisi stresin mümkün olduğunca azaltılarak rahat olunması ve tedavi sürecini yürüten ekibe güvenmektir.

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
3.7 3 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram