fbpx

Tüp Bebek Tedavisine Başlarken Hangi Testler Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde başarılı olmak için bilgili bir hekimin değerlendirmesi ve kısırlık sorununun nedenini ortaya koyması ilk ve en önemli faktördür. Yapılan değerlendirme ve tetkikler sonrası tüp bebek tedavi planı oluşturulur ve tedavide başarıyı arttırmak için hem erkek hem kadın için bazı testler  yapılır.

Tüp Bebek Tedavisine Başlarken Hangi Testler Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisinde Erkekler İçin Yapılan Testler Nedir?

Sperm Analizi

Erkek infertilitesini teşhis etmede semen analizinin ayrıntılı değerlendirmesi önemlidir. spermiyogramda sperm sayısı, hareketi ve yapısı (morfolojisi) değerlendirilir.

Erkekler için sperm analizi sonucuna göre diğer testler yapılabilmektedir.

  • Hormon Testleri
  • Üroloji Muayenesi
  • Genetik Testler
  • Sperm Fonksiyon Testleri
  • DNA Fragmantasyon Testleri

Tüp Bebek Tedavisinde Kadınlar İçin Yapılan Testler Nedir?

Yumurtalık Kapasitesini ve Yumurtlama Problemlerini Değerlendirmeye Yönelik Testler

Anti-müllerian hormon (amh), prolaktin, tsh başlıca istenen testlerdir. Yine açlık kan şekeri ve insülin düzeyleri de yumurtlama düzensizliği olan polikistik over hastalığı olgularında istenmektedir.

Histerosalpingografi (Rahim Filmi)

Hsg tüplerin açıklığını ve görevlerini yerine getirme yeteneğine sahip olup olmadığını saptamak, servikal kanal ve rahim içerisinde yer kaplayan oluşum ve anomalileri görebilmek amacıyla yapılır.

Laparoskopi 

Laparoskopi göbekten ince bir kamera ile karın içerisini değerlendirdiğimiz endoskopik bir yöntemdir. Rahim anomalilerinin tanı ve tedavisinde, yumurtalık kistlerinde, tüplerle ilgili patolojilerde ve endometriozis tedavisinde laparoskopi kıymetlidir.

Histeroskopi

Histeroskopi rahim iç boşluğunu endoskopik olarak değerlendirdiğimiz bir yöntemdir. Anestezi gerektirmez. fakat bazı olgularda histeroskopiyi anestezi altında yapmak konfor açısından gerekebilir. Rahim içerisinde polip, myom gibi yer kaplayan patolojiler tespit edildiğinde ya da rahim filminde septum (perde) gibi rahim anomalileri saptandığında histeroskopi ile bu patolojileri tedavi etmek mümkündür.

Genetik Testler

İnfertiliteye sebep olan genetik bir durum olup olmadığını anlamak amacıyla yapılabilir.

Pelvik Ultrasonografi

Rahim ve yumurtalıkları incelemek için ultrasonografi yapılır. Rahimde polip, myom, doğuştan anomali varsa görülecektir. Yine yumurtalık kapasitesi ve patolojileri de ultrasonografi ile değerlendirilebilir. Şüpheli durumlarda 3 boyutlu ultrasonografi de çok faydalı bilgiler verebilmektedir.

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Dr. Aygün, 1972 İstanbul doğumludur. İstanbul Medipol Üniversitesi tüp bebek merkezi kurucusu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hastanesi tüp bebek merkezi sorumlusudur. Türkiye'nin en iyi tüp bebek doktorları ilk 10 içerisinde gösterilmektedir.
5 1 oy
Genel Skor
Abone ol
Bildir
guest
2 Yorum
En Yeniler
Eskiler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Nur
Nur
5 yıl önce

Merhaba sevgili Banu Hocam uzun zamandır sizi hayranlıkla takip ediyorum..Biz 10 yıllık evliyiz sebebi belirlenemeyen bir çocuk sahibi olamama durumumuz var..4 yıl önce tüp bebek denememiz oldu İstanbul C...... H...... ...... yaptı, kimyasal gebelikle sonuçlandı.. 39 yaşındayım artık.. Bir kez daha denemek istiyorum..Size gelmek istiyorum.. Hangi tahlilleri yaptırmalıyım gelmeden önce..Bu hafta periyot dönemim olucak 23 kasım da ondan sonrasında gelmek istiyorum..Sevgiler.

Anasayfa
WhatsApp
Telefon
Ara
2
0
Soru sor, yorum yap.x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram